måndag 5 mars 2012

14

Morfar förde dagbok i många år. Oftast gjorde han det i de små kalendrar som årligen gavs ut av Almqvist & Wiksell men ibland skaffade han sig en riktig anteckningsbok där det fanns större utrymme för skriverier. Detta exemplar påbörjades den 19 april 1958 och avslutades den 26 augusti samma år. Första anteckningen lyder:

Vi har barkat mossa hela veckan, det har gått bra. Idag var vi till affären. Mötte Thomas vid bommarna.

Jag gick då i andra klass i Ytterbyskolan som möjligen vid denna tid hette Näsby Folkskola även om denna skolform sjöng på sista versen. Affären vi gick till var förstås Totties Livs i Roslags-Näsby och bommarna var de som satt vid den nu nerlagda järnvägsövergången vid Ytterbystugan. Vädret verkar ha varit ostadigt den här veckan, mest regnar det och temperaturen ligger runt nollstrecket. Någon dag med minusgrader kan noteras. Morfar utför diverse arbeten, mest i skogen men från maj månad blir han anställd av kommunen och får fara runt till olika platser. Hur han fick sin anställning beskrivs så här:

Idag har jag varit till Kommunalhuset, då tog det skruv. Jag fick arbete, allt är bra. Sedan till Åva (Livs) och till Karlsson i Ensta (trädgårdsmästare).

Tydligen föregicks anställningsprocessen av diverse diskussioner men ett personligt besök hos kommunalherrarna, verkar ha avgjort saken. Arbetet som utförs åt kommunen är mätningar av olika slag, exakt vad beskrivs inte närmare. Täby var ju vid den här tiden inne i ett intensivt planeringsarbete inför framtiden. Tio år senare invigs Täby Centrum och några år tidigare hade husen vid Marknadsvägen och Åkerbyvägen börjat uppföras. Livet bestod dock inte bara av arbete. Barnen hälsar ofta på och den 12 juli är det dags för en liten utflykt till Gustavsberg:

Vi har varit till Gustavsberg och hälsat på Borg och Maja med barn. Det var bröllop i kyrkan, mycket högtidligt att vara med. Alla var med utom Borg och Alf. Varmt väder råder över hela Uppland, 14+ kl. 22.

Efter några semesterveckor börjas det jobbas igen. Mätningarna verkar vara slut, nu är det gräsklippning som gäller. Väderförhållandena växlar, det är ömsom sol, ömsom regn. Dagboken avslutas den 26 augusti med noteringen att telefonen har fått arbeta hårt. Lotta ringer, sedan slår Gunnar en signal. Därefter ringer morfar till Kalle som dock inte är hemma. Det är hans fru Ingrid som svarar i "tratten". Kalle ska komma hem senare. Lotta nämner att hon ska på kalas under kvällen, det är ett kaffekalas hos en granne med ett femtontal personer inbjudna. I den allra sista meningen berättar morfar att det första guldmyntet i Sverige kom år 1658. För säkerhets skull nämner han det två gånger.

1 kommentar:

  1. Såg namnet Tottie på tv nu. Minns Totties livs i Roslags Näsby. Skickades dit av farfar på 50-talet för att köpa en dosa snus. Okänt begrepp för en 6-åring, så jag gick o repeterade orden hela vägen till den lilla källarbutiken. Väl framme kläcker jag ur mig: "En snusa dos, tack"

    SvaraRadera